Dr. Vlad Alexandru Lungu_ArdentisCe este parodontologia ?

Parodontologia este stiinta care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul parodontitei. Cu alte cuvinte, parodontologia se ocupa cu studiul asupra dintilor si a mijloacelor de sustinere ale acestora in alveola dentara.

Ce este boala parodontala(parodontopatia)?

Forma cea mai usoara de imbolnavire este gingivita, cauzata cel mai frecvent de o igiena orala necorespunzatoare si care, netratata, poate conduce spre o forma mai grava de imbolnavire, parodontita.
Gingivita se traduce printr-o inflamatie a tesuturilor inconjuratoare dintilor, fiind datorata unei igiene neadecvate . Gingiile se modifica in culoare, de la nuanta de roz devin rosii sau in formele avansate chiar violacee.
Parodontita este reprezentata de evolutia unei gingivite netratate, modificarile care apar in plus fiind legate de contaminarea cu microoganisme a spatiului dintre gingie si dinte, acesta marindu-se treptat in adancime.
Parodontita progreseaza si ataca progresiv si osul, intr-o forma mai avansata ducand chiar la pierderea dintilor.

Boala parodontala

Cine poate fi afectat de boala parodontala ?

Exista o multitudine de forme de imbolnavire parodontala, ce ne pot afecta din copilarie pana la senescenta, iar procentul persoanelor care sufera de afectiuni parodontale este in continua crestere, fiind estimat la aprox. 80% din totalul populatiei.
Cea mai frecvent intalnita este parodontita marginala cronica profunda si afecteaza pacientii adulti, dar poate sa apara si la alte varste. Pentru ca are o evolutie lenta, cronica, fara durere sau simptomatologie alarmanta, pacientii acuza primele semne tardiv, in jurul varstei de 40-45 de ani cand deja afectiunea este intr-un stadiu avansat.

Cine este medicul parodontolog?

Este medicul dentist specialist, instruit suplimentar timp de 3 ani, in cadrul programelor de rezidentiat, dupa finalizarea Facultatii de Medicina Dentara, capabil sa previna, sa diagnosticheze si sa trateze afectiunile parodontale.

Cine are nevoie de o vizita la medicul parodontolog?

• daca observati in timpul periajului sau spontan, ca gingiile va sangereaza,
• daca acestea sunt rosii si inflamate,
• daca aveti retractii gingivale cu expunerea radacinilor dentare,
• daca observati ca dintii dumneavoastra au capatat mobilitate sau au inceput sa se deplaseze, lasand spatii intre ei, aveti urgent nevoie de o consultatie de specialitate la un medic parodontolog.

Cum este stabilit diagnosticul?

• Examinarea țesuturilor moi și marcarea zonelor care sunt inflamate
• Determinări și măsurători parodontale realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale, precum computerul tomograf CBCT, radiografii digitale etc.
• Parcurgerea istoricului medical împreună cu pacientul, a obiceiurilor vicioase (fumatul) și de igienă dentară zilnică, a anumitor tratamente care au necesitat medicație pe termen lung, a anumitor afecțiuni la nivelul funcțiilor vitale ale organismului etc.
• Realizarea anumitor investigații sau analize de sânge necesare pentru completarea tabloului clinic.

Care sunt etapele tratamentului?

• Sedinta de profilaxie periodica
• Masurarea pungilor parodontale si stabilirea necesitatii programarii interventiilor chirurgicale
• Intretinerea: detartraj periodic, remasurarea pungilor parodontale si uneori reluarea terapiei etiologice.                                  

detartraj clinica ardentis dej
Detartraj cu ultrasunete
chiuretaj in camp deschis ardentis dej
Chiuretaj in camp deschis

Tehnologii digitale utilizate pentru tratarea afecțiunilor parodontale


• Terapia  laser, asigură tratamentul nedureros și eficient al parodontitei, scurtând numărul de vizite ale pacientului la cabinet și îmbunătățind calitatea vieții chiar de la primele ședințe.
• Implantul dentar (pentru cazurile în care se pierde dintele).

Laser clinica ardentis dej
Terapia laser

Dr. Vlad Lungu

Medic Stomatolog Specialist Parodontologie

Daca si tu te confrunti cu probleme gingivale sau parodontale sau iti doresti sa afli mai multe informatii despre problemele parodontale si modalitatile de tratament, te asteptam la o consultatie. In vederea programarii unei consultatii de specialitate ne puteti contacta prin:

Sau ne gasiti la: