Ortodontie Dej/ Aparate Dentare Dej/ Aparate invizibile Dej

Ortodontie Dej_Ardentisortodontie Dej aparate dentare Dej Ce este ortodontia?   medic ortodont Dej aparate invizibile Dej

Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul malocluziilor (‘muscatura` incorecta) care pot fi rezultatul unor anomalii ale dintilor, al unor relatii incorecte intre bazele osoase maxilare sau combinarea celor doua. Corectarea acestor anomalii se realizeaza prin deplasari dentare asociate cu modificarea cresterii faciale, cu ajutorul unui aparat dentar. ortodontie Dej aparate dentare Dej  medic ortodont Dej aparate invizibile Dej

Cui se adreseaza tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic se adreseaza atat copiilor cat si adultilor, uneori fiind necesare mai multe etape de tratament, atat in copilarie cat si in adolescenta.

Cand se indica un tratament ortodontic? ortodontie Dej

Probleme stomatologice de urmarit_ArdentisTratamentul ortodontic se indica in momentul in care medicul depisteaza o problema de ocluzie (muscatura). O ocluzie incorecta poate afecta in timp sanatatea dentara, gingivala, a articulatiei temporomandibulare determinand aparitia de gingivite, retractii gingivale, abrazii dentare(uzuri ale dintilor), dureri in articularii, limitari ale deschiderii gurii.

De asemenea, tratamentul ortodontic se indica pentru corectatea esteticii dentare in cazul pozitiei incorecte a dintilor.

Prima consultatie ortodontica se indica a fi realizata in jurul varstei de 7 ani cand incep sa erupa dintii permanenti. Cu cat se realizeaza mai repede pot fi depistate si urmarite/tratate si tulburari de dezvoltare ale bazelor osoase ceea ce va usura un eventuat tratament ulterior cu un aparat fix.

Cum se realizeaza un tratament ortodontic?

Planul de tratament se stabileste in urma unei consultatii si a unor investigatii suplimentare (radiografii, poze, amprente+modele) pe care baza carora medicul realizeaza anumite masuratori si interpretari pentru a putea prezenta pacientului cele mai optime variante terapeutice.

In urma discutiei cu pacientul despre posibilitatile si limitele tratamentului in functie de rezultatele investigatiilor, se poate decide aplicarea aparatului dentar urmand ca pacientul sa se prezinte lunar la control (activari).

Nu intotdeauna asteptarile pacientilor legate de rezultatul tratamentului ortodontic sunt reale, de aceea etapa de prezentare a planului de tratament si a limitelor tratamentului este una foarte importanta, astfel incat pacientii sa poata avea o imagine clara a ceea ce se poate si ce nu se poate realiza.

Ce tipuri de aparate exista? ortodontie Dej aparate dentare Dej  medic ortodont Dej aparate invizibile Dej

Aparatele ortodontice sunt de 3 tipuri: aparate mobile, aparate fixe si gutiere transparente.

Aparatele mobile/mobilizabile se indica copiilor. Sunt sub forma unor placute care pot fi indepartate de catre pacient, acesta fiind si principalul dezavantaj al acestora deoarece copii pot fi tentati sa nu il poarte.

Aparatele fixe se indica in special in cazul pacientilor care au toti dintii definitivi, in general dupa 11-12 ani dar pot fi aplicate si mai repede sub forma unor aparate partiale. Avantajul acestora este ca nu pot fi indepartate de catre pacient si cu ajutrul acestor aparate pot fi realizate modificari de finete ale dintilor. Aparatele fixe pot fi realizate din metal sau pot fi fizionomice (transparente) realizate din ceramic, safir.

Gutierele transparente de aliniere au ca principal avantaj faptul ca sunt invizibile. De asemenea, tratamentul cu ajutorul acestora este unul mai confortabil pentru pacient, acestea fiind indepartate in momentul alimentatiei si al efectuarii igienei dentare. Numarul gutierelor variaza in functie de anomalia dentara existenta.

Tipuri de aparate dentare_Ardentis
Tipuri de aparate dentare

Cat dureaza un tratament ortodontic?ortodontie Dej aparate dentare Dej  medic ortodont Dej aparate invizibile Dej

Un tratament ortodontic poate dura intre cateva luni si 2-3 ani in functie de gravitatea anomaliei initiale si de respectarea sedintelor de activare si alte indicatii ale medicului.

Ce se poate intampla in timpul tratamentului ortodontic?aparate dentare Dej

Inflamatie gingivala si mineralizare
Inflamatie gingivala si mineralizare

In timpul tratamentului ortodontic poate aparea o simpla tensiune care poate merge pana la durere, in functie de pragul de sensibilitate al fiecarui pacient.

Igiena orala este esentiala in timpul tratamenului desi aceasta este ingreunata. Nerespectarea igienei orale poate duce la aparitia de complicatii nedorite: carii dentare, inflamatii si retractii gingivale. De asemenea si alimentatia este ingreunata si exista anumite restrictii alimentare.ortodontie Dej aparate dentare Dej  medic ortodont Dej aparate invizibile Dej

Unii pacienti pot prezenta afte, leziuni la nivelul obrajilor, buzelor cauzate de componente ale aparatului.

 

Ce urmeaza dupa indepartarea aparatului?

Dupa finalizarea tratamentului ortodontic este necesara o etapa de mentinere a rezultatelor (etapa de contentie) pentru a reduce riscul recidivei (revenirea dintilor in pozitia anterioara). Aparatele de contentie sunt fixe(sarmulite lipite in spatele dintilor) sau mobile: placate si gutiere.

Tipuri de contentii ortodontice
Tipuri de contentii ortodontice

ortodontie Dej aparate dentare Dej  medic ortodont Dej aparate invizibile Dej

Dr. Ana-Roxana Vasian

Medic Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

 

Daca crezi ca si tu ai nevoie de un aparat dentar sau pur si simplu vrei mai multe informatii despre acestea te asteptam la o consultatie. In vederea programarii unei consultatii ortodontice ne puteti contacta prin:

Sau ne gasiti la:

ortodontie Dej aparate dentare Dej  medic ortodont Dej aparate invizibile Dej