Etapele tratamentului ortodontic

Înainte de începerea tratamentului ortodontic, exista cativa pasi obligatorii de efectuat pentru toti pacientii pentru a putea beneficia de cel mai complet tratament.

Sunt necesare o serie de investigatii care ofera medicului ortodont informații specifice legate de cazul pacientului, cu ajutorul carora se poate realiza un plan de tratament individualizat,  adaptat anomaliei, intrucat fiecare pacient este unic si prezinta anumite particularitati.

 

I Etapa de diagnostic si plan de tratament

  1. Prima vizita la medicul specialist ortodont

Prima consultatie realizata la medicul ortodont ofera un set de informatii despre situatia.pacientului. Se examineaza situatia initiala a pacientului si se va evalua necesitatea aplicarii unui tratament ortodontic precum si momentul optim de incepere al tratamentului.

Se completeaza fisa medicala in care este consemnat istoricul medical al pacientului ( boli generale și alergii- există anumite boli care contraindică tratamentul ortodontic sau care prelungesc perioada de tratament, medicamentele utilizate în prezent sau în trecut- unele medicamente blochează mișcarea dinților, pe când altele o accelerează ) precum si particularitatile cazului.

Pentru pacient, prima vizita este una de tip informativ și presupune o identificare.a problemelor existente, eventual a cauzelor care poate au dus la apariția anomaliei dento-maxilare.

Medicul va indica realizarea unor investigatii suplimentare necesare pentru realizarea planului de tratament:

  • radiografii (OPT-radiografie de ansamblu a cavitatii orale, Teleradiografie de profil-radiografie de craniu necesara pentru evaluarea osoasa maxilara si mandibulara, inclinari dentare, tipare de crestere )
  • poze cu situatia initiala a pacientului – extraorale si intraorale
  • alte investigatii doar in anumite cazuri (Ex. CBCT )
  1. A doua vizita

In cadrul celei de-a 2-a vizite medicul va lua amprentele pacientului,  pe baza.carora se va obtine un model de studiu din gips necesar pentru analiză amănunțită a mușcăturii, a formei dinților, a calculării spațiului necesar alinierii armonioase a arcadelor.

Toate aceste investigatii ofera imaginea completa asupra dintilor si a oaselor si sunt utile medicului pentru a realiza anumite masuratori si calcule care sunt necesar la stabilirea diagnosticului ortodontic precum si la realizarea planului de tratament.

  1. A treia vizita

Dupa analiza tuturor investigatiilor realizate, v-a urma o a 3-a sedinta  în care vi se explică.diagnosticul medical,  planul de tratament potrivit cu eventualele variante de tratament (tip de aparat, accesorii necesare pe perioada tratamentului ortodontic, extractii dentare necesare etc), modul in care se va desfășura tratamentul – ce presupune din partea dumneavoastra (indicatii privind alimentatia, recomandari de igiena, purtatea anumitor accesorii ale aparatului dentar), durata aproximativa in timp, riscurile ce pot aparea pe parcursul tratamentului.

Medicul ortodont va incerca sa va raspunda la orice intrebare/nelamurire cu privire la planul de tratament ortodontic si desfasurarea tratamentului.

Tot în această sedință se vor discuta costurile tratamentului.

Dupa prezentarea tuturor informatiilor, la finalul sedintei veti semna un formular de consimtamant/acord pentru inceperea tratamentului ortodontic si se va stabili urmatoarea sedinta pentru inceperea propriu-zisa a  tratamentului ortodontic.

4. A patra vizita

A patra întâlnire presupune aplicarea aparatului dentar, conform discutiilor avute la etapa precedenta, iar la sfârșit pacientul va primi indicații în ceea ce privește igiena orală, alimentatie, purtarea/intretinerea aparatului,  ce este posibil sa simta etc. Aceasta sedinta dureaza in general aproximativ 60 minute in cazul aparatelor fixe.

Aplicarea propriu-ziua a aparatului nu este dureroasa!

II Desfasurarea tratamentului ortodontic 

  1. Sedintele de activare periodica a aparatului

Activarea aparatului reprezinta introducerea de forte noi in aparatul dentar, astfel incat acesta sa produca miscari controlate indreptate  inspre obiectivul ortodontic dorit

Dupa aplicarea aparatului dentar, medicul ortodont hotaraste, in functie.de tipul de problema ortodontica si de aparatul dentar, cand este nevoie ca pacientul sa vina la urmatoarea activare a aparatului.  In general programarile pentru activarea/controlul aparatului se realizeaza incepand de la 2 saptamani pentru anumite tipuri de aparate si merg pana la 4-6-8 saptamani . E bine de stiut ca in general, acest termen este unul aproximativ, si ca decalarea termenului cu cateva.zile nu reprezinta.o problema, aparatul ortodontic continuand sa actioneze dar este recomandat sa se respecte controalele periodice pentru a nu prelungi tratamentul ortodontic in timp.

Aceste activari ale aparatului se vor produce ori de cate ori medicul considera necesar, pana la finalizarea tratamentului.

Pe parcursul tratamentului ortodontic, medicul va indica realizarea de poze si radiografii necesare pentru monitorizarea evolutiei cazului.

Pentru obtinerea rezultatului  final al tratamentului ortodontic, la fel de importanta ca munca.medicului este si cooperarea pacientilor pe parcursul tratamentului, indiferent ca vorbim si adulti sau copii. Pacientii trebuie sa respecte cu strictete.recomandarile medicului ortodont pentru a duce la final cu succes tratamentul fara prelungirea acestuia in timp.

  1. Indepartarea aparatului ortodontic

La finalul tratamentului ortodontic, cand toate obiectivele au fost indeplinite se stabileste sedinta de indepartare a aparatului ortodontic.

Dupa indepartarea aparatului, dintii vor fi curatati de urmele de material.de colaj si se poate realiza o igienizare profesionala (detartraj, periaj profesional).

De asemenea, se va indica realizarea unor poze si radiografii finale si se va realiza un alt set de amprente pentru a documenta finalul cazului si pentru a putea realiza aparatul de contentie

III Etapa de mentinere a rezultatelor

 Dupa terminarea perioadei de tratament activ, adica dupa indepartarea.aparatului dentar, urmeaza o etapa la fel de importanta, aceea de mentinere a rezultatului.

Aceasta etapa se realizeaza cu ajutorul aparatelor de contentie, sau de mentinere acestea avand rolul de a pastra rezultatele obtinute in urma tratamentului.ortodontic, deoarece dintii au o anumita tendinta de deplasare spre situatia initiala.

Aceasta etapa este obligatorie pentru toti pacientii, dar implica mult mai putin efort din partea pacientilor, iar aceste aparate de contentie de obicei nu sunt vizibile pentru ce din jur.

Dr. Ana-Roxana Vasian

 

Daca si dumneavoastra va doriti un aparat dentar, va asteptam la o consultatie pentru a stabili tipul de aparat potrivit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *