Tratamente endodontice la microscop DejCe este endodonția? Endodontie Dej

Endodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor pulpei dentare, cunoscut popular ca „nervul dintelui”, și a țesuturilor din jurul vârfului rădăcinii. 

Ce este un tratament endodontic? Tratamente endodotice Dej Tratamente la microscop

Tratamentul endodontic reprezintă procedura medicală prin care: tratament de canal dej

 • este îndepărtată pulpa dentară inflamată sau infectată cu ajutorul acelor manuale și rotative  Endodontia
 • se realizează dezinfectarea canalelor radiculare prin irigare riguroasă
 • se obturează sistemul endodontic cu materiale biocompatibile

Când trebuie realizat un tratament endodontic? Tratamente endodontice la miscroscop Dej

Una din situațiile în care este indicat tratamentul endodontic este inflamația ireversibilă a pulpei dentare provocată de evoluția avansată a cariei dentare. Ea se manifestă prin durere de intensitate mare, continuă și care nu trece de la medicația antialgică.

Tratamente endodontice Dej

Absența durerii nu este un indiciu al sănătății pulpei dentare. Prin evoluția cariei dentare pulpa dentară poate să nu devină inflamată, ci să treacă prin procesul de necroză cu pierderea vitalității și pierderea capacității de a transmite stimulii dureroși. În schimb, prin pierderea vitalității, se pierd și factorii protectori împotriva bacteriilor, iar dintele este predispus infecțiilor care se dezvoltă la vârful rădăcinii.

La examinarea radiografiilor dentare pot fi decelate leziuni cronice la vârful rădăcinii care ne indică necroza pulpei dentare și prezența unei infecții cronice care nu ar trebui lăsată neadresată, deoarece există riscul trecerii din faza cronică în faza acută cu apariția durerilor la cea mai mică atingere a dintelui. Endodontia

Tratamente la microscop Dej

În cadrul tratamentelor protetice complexe, pentru prevenirea complicațiilor pulpare, înainte de aplicarea acestora, se indică realizarea tratamentului endodontic. Endodontie Dej

Ce se poate întâmpla dacă nu realizăm un tratament endodontic? Tratamente de canal Dej

În cazul prezenței durerilor, acestea vor continua și se vor intensifica, iar în cazul dinților care și-au pierdut vitalitatea prin necroză, riscul cel mai important este de infecție care va evolua în interiorul osului, existând posibilitatea de extindere a acesteia în țesuturile din jur.

Ce facem după un tratament endodontic?

După finalizarea tratamentului endodontic există posibilitatea ca o sensibilitate să persiste la nivelul dintelui pentru câteva zile din cauza iritației țesuturilor din jurul rădăcinii care se vindecă. În această situație se recomandă antiinflamatoare uzuale care vor reduce această sensibilitate. În cazul in care durerile sunt de intensitate mare, persistete sau zona începe să se umfle, trebuie luată legătura cu medicul endodont. Endodontia

Pentru stabilitatea pe termen lung a dintelui și pentru prevenirea fracturii verticale a dintelui este recomandat să se realizeze o coroană dentară, întrucât o simplă obturație nu este suficient de rezistentă.

Ce este microscopul operator?

Tratamente endodontice la microscop Dej

Microscopul operator este un instrument care permite vizualizarea mult mai detaliată a sistemului endodontic. El devine foarte util în situația realizării unui retratament, dacă dintele prezintă o anatomie dificilă sau există obstacole la nivelul canalelor radiculare (pivoți, instrumente fracturate).

Care sunt complicațiile tratamentului endodontic?

Complicațiile care pot să survină unui tratament endodontic sunt:

 • Sensibilitate; Tratamente la microscop Dej
 • Umflare;
 • Durere;
 • Sângerare; Endodontie Dej
 • Infecție;
 • Afectare nervoasă în timpul realizării anesteziei;
 • Reacții alergice
 • Crampe și spasme musculare ale feței;
 • Probleme la închiderea/deschiderea gurii datorate articulației temporo-mandibulare;
 • Mobilizări ale dinților;
 • Vindecări întârziate;
 • Perforații sinusale;
 • Eșec al tratamentului endodontic.

Dr. Mihai Bucur

Medic Stomatolog – Departamentul de Endodonție

Dacă și tu ai dureri dentare spontane este foarte probabil să ai nevoie de un tratament endodontic. În vederea programării unei consultații de specialitate ne puteți contacta prin:

Sau ne gasiti la: